Palingenézis #1: marketingstratégia újítás

A Pajzos Tokaj a megalapítása óta két márkával volt jelen a belföldi piacon: a prémium minőséget a Pajzos Tokaj, amíg jó ár-érték aránnyal rendelkező borokat pedig a Megyer Tokaj márka név alatt forgalmaztuk. A fogyasztó a Pajzos borokkal éttermekben, borbárokban és borszaküzletekben, amíg a Megyer borokkal kiskereskedelmi egységekben találkozhatott.

2020-ban elindult a marketingstratégiánk megújításai folyamata, ami gyökeres változást hozott az életünkbe. A több hónapon át tartó borpiaci-, fogyasztói-, és versenytárs elemzések segítségével sikerült felmérni a hazai borpiacot. A piac szegmentálása, a célcsoportok meghatározása és a termékek pozicionálását követően tudatosan alakítottuk ki új termékportfóliónkat.

Szeptember 1-jétől a Megyer Tokaj márkát hivatalosan is összevontuk a Pajzos Tokaj márkájával. Ezzel a lépéssel a Pajzos szortimentjét kibővítettük és azt borfogyasztók szélesebb köre számára tettük elérhetővé. 

A borainkat két csoportba osztottuk a borok stílusa, az értékesítés helye, azok ára és az elérni kívánt célcsoportot alapján. Mindkét csoport termékeit egy háromszintes piramisba rendeztük azok fajtája, ára és a megcélzandó fogyasztói csoport preferenciái alapján. A borok csomagolását pedig úgy alakítottuk ki, hogy az sugallja a bor típusát és minőségét, illetve az adott célcsoportot is megszólítsa.

Tradition

„Tradition” fantázia névvel láttuk el a kiskereskedelembe, azaz a boltok polcaira kerülő, könnyedebb, jól érthető és jól fogyasztható, jó ár-érték arányú borainkat. Ezeknek a boroknak a címkéjét úgy alkottuk meg, hogy az feltűnő legyen, így kiugorjon a polc többi terméke közül. Színével, felépítésével pedig az adott célcsoportot szólítsa meg. 

A termékpiramisban a száraz és félédes, Tokaji hagyományos szőlőfajták házasságából készült reduktív borok mellett, a késői szüretelésű édes borok, a „T” borok és a klasszikus (Tradition) Tokaji borkülönlegességek közül az édes-, és a száraz Szamorodni és az Aszú foglal helyet.

Legend

„Legend” fantázia név alatt, a korábbi Pajzos Tokaj márka termékei találhatók meg. Ezeket a borokat továbbra is éttermekben, hotelekben, borbárokban tudják megkóstolni a borrajongók, illetve annak megvásárlására szaküzletekben, a borászatban és a Pajzos webshopon van lehetőség. A borok csomagolásánál a „Pajzos stílust” helyeztük előtérbe: harmónia, elegancia és kiváló sav-cukor egyensúly. A címkék éppen ezért letisztultak, lágy színvilággal, előkelő nemesfém prégeléssel és gazdag felületnemesítéssel rendelkeznek.

A termékpiramisban a reduktív, könnyedebb mégis már komplexebb „T” borokat, a dűlőszelektált, battonage Selection borok követik, a piramis tetejére pedig az olyan legendás (Legend) Tokaji borkülönlegességek kerültek, mint az édes Szamorodni, az Aszúk és a legelőkelőbb botritiszes bor az eszencia.

A megújult portfólióval célunk volt egyrészt az, hogy a fogyasztókat még jobban kiszolgáljuk azzal, hogy az ők valós igényeihez szabjuk termékeinket. Ezáltal a borokhoz kevésbé értők, de a borszakértők is ugyanúgy megtalálják a hétköznapok, mint a kisebb összejövetelek vagy a jeles alkalmak borát.

Másrészt célunk volt az is, hogy egy konzekvens márkaépítést tudjunk folytatni. Korábban a Pajzos Tokaj márkanevet építettük, amíg a Megyer Tokaj volt elérhető a fogyasztók széles köre részére. Mostantól viszont már csak a Pajzos Tokaj márkájának építésére, erősítésére, fejlesztésére és kommunikálására kell összpontosítanunk.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel!

Válogatott tételek

Borok