Pajzos30 #1: Ilyen a Pajzos száraz arca

Az év első hónapjaiban megálmodott „Pajzos30” eseménysorozat első állomása 2022.03.28-án került megrendezésre a Borganikában. A Pajzos borok evolúcióját bemutató rendezvénysorozaton elsőként a Pajzos Tokaj száraz arcát, a Furmint Selection borokat emeltük ki.

quiche

A kellemes, baráti hangulatú estén a borászatunk képviselői mellett a boros szakma közel 25 jeles képviselője vett részt. A jó hangulatú vertikális kóstolót Ripka Gergő, Tokaj specialista és független borszakíró nyitotta meg. Egy rövid bevezetőt követően, Pancsovay Zitának, a Borganika tulajdonosának és szuperséfjének jóvoltából egy lenyűgöző cukkinis quiche kíséretében már a poharakba is került az első Furmint Selection bor a 2019-es évjáratból.

A nemzetközileg többszörösen is díjazott bor kóstolása közben egy rövid történeti összefoglalót követően a Selection borok „szülőföldjére” a Megyer dűlőre került a szó. A sárospataki, hűvös klímájú szőlőterület riolittufa talaján található öreg tőkék elegáns, ásványos karaktert és üde savszerkezetet adnak az innen származó szelekciós boroknak.

A 2019-es évjárat Magnum palackos változatának kóstolása következett. Ekkor már Espák Pál szőlészeti vezető vette át a szót és mesélt a dűlőn található tőkékről, szőlőkről és a Selection borokhoz szükséges alapanyag szüreteléséről.

Espák.Pál
Naár.Ferenc

A 2018-as évjárat limitált számú Double Selection Magnum Furmintja következett, amely különlegessége, hogy nemcsak dűlőszelektált, de hordó szelektált is a tétel. Ekkor már Naár Ferenc borász vezette be a résztvevőket a Selection bor különlegességébe. A teljesen egészséges, egész fürtösen préselt szőlő battonage technológiával érik hat hónapig 500 literes maximum 3 éves tölgyfahordókban. Ennek köszönhetően a terroir jelleg mellett, finom pörkölt, édes fűszeres aromák is megjelennek a borban.

A borsor a 2016-os, majd a 2015-ös évjárattal és egy narancsos kacsa rillette-el folytatódott, amely közben kitértünk az arculatváltás miértjére és fontosságára továbbá a marketingstratégia megújulására is. Az utolsó (és egyben első) Furmint Selection a 2013-as évjáratból került bemutatásra.

Pajzos Furmint Selection 2015
Pajzos Száraz Szamorodni és gesztenyepüré

Tokaji borászat révén azonban nem szerettük volna, ha borkülönlegesség kóstolása nélkül záródik az este, így az idővonalon tovább haladva a 2011-es száraz szamorodnink következett.

Az este megkoronázásaként zárásul az 1993-as évjáratú száraz szamorodninkat mutattuk be, amit egy házi tejszínhabbal és narancslekvárral tálalt gesztenyepürével tettünk még izgalmasabbá.

És, hogy milyen egy Pajzos Tokaj Furmint Selection vertikális kóstoló? Nagyszerű borokkal, finom ételekkel és jó sztorikkal teli este.

Ha kíváncsi vagy a részletes kóstolósorra és a véleményekre, akkor ITT olvasd el Ripka Gergő összefoglalóját (

Folytatjuk…

 
Pajzos Furmint sor
Pajzos30 #1
Laurent Comas
Ripka Gergő

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel!

Válogatott tételek

Borok